lauantai 19. maaliskuuta 2011

pirkko paimenkoiran alku

no niin, pohdiskelua taas vaihteeksi :) Eilen ratiksissa Avan kanssa ja Pirkkis pääsi toki kanssa halliin lopuksi hengailemaan ja vähän touhuumaan. Avan kanssa ihan ookoot, kulki semikovaa, eikä vilkuillut kovin muualle. Ihan hyvät treenit kun tuli päiviteteltyä jotain ajatuksia;

Ava:
- kontaktien alla oleviin putkiin pitää ohjata, eikä vain luottaa käskytykseen jos tilanne tulee nopeaan ja kontakti enempi tyrkyllä. Kontaktit imee ja ihmekkös tuo kun ovat Avasta paras juttu agilityssä.
- Sami kehotti rohkeampiin päällejuoksuihin. On totta, että kun ollaan aikalailla samaan aikaan tilanteessa niin jättäydyn taakse ennemmin kuin ryykään lisää vauhtia ja riskillä. Ava taipuu ylläri pieneenkin väliiin, ei tule koiville ja ainakin eilen hypäsi hyvin, vaikka olinkin ihan edessä. Ja vauhti pysyi ihan eri luokassa.
- Huolellisuutta myös takaakiertoihin. Luotan liiaksi kun osaa ne niin hyvin. Sitten voipi kostautua..
- Ja riskillä, täysiä vedättäen. Se on paras tapa meille noin niinkun vauhtia ajatellen.

Ylösmenot oli ihan pepusta. Otti puomilla virheen varmaan puolella kerroista...kulma oli sellanen vissiinkin, että askeleet ei vaan osuneet kohdilleen. Tyhmää ehkä, mutta edelleen en tee asialle mitään (muuta kuin harmittelen).

Pirkkis:
-Tarjoaa topakkana 2on2offia puomin (tai minkä vaan tason kohdalla..). Oon liikaa palkannut ja tehnyt niin, että ollaan nokat vastakkain, sillä pyrkii kääntymään mua kohti ja haluaa mieluummin peruuttaa pyllynsä tasolle.. eilen vähän korjasin nokkasu-alustalla niin, että nostin puomille ja liikuttiin samaan suuntaan ja minä ohi jne. Näytti tajuvan asian. Tein myös nyt kanssa niin, että palkka sivulle ja niin, että joutui suoristaman itsensä keskelle. Toimi nyt alustan kanssa hyvin.
- kokeilin torstaina siivekkäiden kiertoa ja nyt kans samaa. Hmm.. kun mun liike loppuu niin pike pysähtyy saman tien ja alkaa paimentamaan mua liikkeelle. Niin kauan kun liikun liikkuu sekin, mutta.. Myös tosi mieluusti näemmä haluaa juosta eteen (ja tekee sen juoksemalla ensin seläntaakse ja sieltä kiertää eteen) ja yrittää kait pysäyttää mut tai jotain. Jotain sen suuntaista myös havaitsin, että saattaa tönäsy liikkeestä ottaa etäisyyttä enemmän kuin keskimäärä belgi kait ottaisi :) Kokeiltiin myös namialustalle lähettämistä yhden hypyn takaa. Jos olin ihan paikallaan kun lähetin niin lähti, mutta jos otin liikettä mukaan niin unohti saman tien edessä olevan namin ja keskittyi mun jaagaamiseen.Maassa olevalle lelulle lähti paremmin.

Eli siis: Jospa nyt unohtaisi vähän noita siivekkeitä ja keskittyisi vähän enempi noiden pohjatöiden ihmettelyyn leikkimisen avulla. Näitä ainakin voisi nyt vahvistaa:
- käteen tulemista ja mukana kuljettamista (ei saa mennä selän taakse, eikä kiertyä eteen)
- lähetystä ja irtoamista targetille
- palkalle menemistä, vaikka mä jättäydyn kesken taakse, juoksen mukana, ohi tai mitä vaan
- fiilistä, että palkalle on siistiä mennä täysii

Aattelin opettaa sille myös kiertämisen oikea ja vasen käskyjen kanssa. Äsken sheippaamalla harkattiin siis pystyssä olevan riman kiertämistä. Hyvin jo parila viiden namin toistolla tajusi asiaa ja osaa nyt kiertää ilman mun apuja riman vasemmalle. Ens setillä voisi yhdistää siihen jo käskysanaa jos asia vielä sillä muistissa. Se on kyllä hassu kun tarjoaa takakinttujen nostamista kaikkeen. Äskenkin ku alettiin kiertämistä treenaamaan niin tarjoili vaihtoehtoa, jossa toinen takajalka oli ilmassa keppiä vasten (ihan kuin uroskoirat pissii). Toi on ehdottomasti opetettava sille tempuksi kun nyt ensi tää kiertäminen saadaan alta pois.

Eilen sai myös kaiken porkkanan keskellä vähän torumista. Ei olisi millään halunnut lähteä hallilta ja kun autoon piti mennä niin lähti pirulainen karkuun..Tilanne oli jotenkin niin rasittava, että spontaanisti vähän suutuin ja ärähdin oikein kunnolla. Näytti kyllä ymmärtävän yskän ja palasi kiltisti mielistellen takaisin. Hauska nähdä, kuinka helppo ja kiltti se on, että tajusiko tosta vai yrittääkö taas uudestaan seuraavalla kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti