torstai 7. huhtikuuta 2011

pirkko kiipeää, hyppii ja pomppii..

no niin, no niin. Vettä sataa ja lumet sulaa, hyvä juttu! Lumen alta paljastuu kakkakasa jos toinenkin, vaikka onhan noita talvellakin keräilty. Loputon homma, tuntuu siltä. Pirkko ja pahkis auttaisivat keruu puuhissa mieluusti paimentamalla lapparia ja Alli ja Ava syömällä sitä itseään. Kumpikaan tapa ei ole loppuviimeiksi kovin kiva. Pirkosta on siistiä kun lumen alta paljastuu kaikkea kivaa (siis muutakin kuin kakkaa) ja jaksaisi loputtomiin puuhailla pihalla. Ja naapurin pihalla..jonne on löytänyt tiensä.

Pirkkis elää kait sellasta vaihetta, että siitä on kivaa kokeilla vähän fyysisiä rajojaan. Tämä siis tarkoittaa, että joka paikkaan on kiva kiivetä ja hypätä. Sydämen tykytyksiä mulle ja varmaan myös välillä sille... Eilen otin sen radanrakennuksen ajaksi halliin pörräämään ja parin minsan aikana se ehti juoksennella suoran putken päällä edestakaisin (olipas ihana tasapainotella!), pituuden palikoita edestakaisin ja pelastin sen myös kipuamasta puomille ja keinulle..jep, ei taida enää onnistua huoleton hengailu. Kotona kokeilee rajojaan mm. hyppimällä sohvalta selkänojan kautta lattialle, hyppimällä tuoleille jne. Lenkeillä on usein pakko kulkea hankalimmasta kohtaa..

Lasten kehityksestä kun ammatin puolesta pitäisi jotain tietää, niin tekee mieli vähän verrata. Tässä vaiheessa lapsen kohdalla olisi paha ruveta liioin ylisuojelemaan, sillä nyt niitä perusvalmiuksia ja taitoja kovaa vauhtia kehittyy: kehonhallinta, tasapainon ja asennon hallinta, motorinen suunnittelu ja koordinaatio, ruumiinkuva jne. Ihmisillä homma toimii niin, että kaikkien perusvalmiuksien päälle sitten lähtee rakentumaan liikkeiden tarkempi säätely. Tokihan vähän pitää vahtia ja katsoa päälle, mutta jotenkin oma ajatusmaailma puoltaa sitä, että turha holhoaminen ei saa kuin pahaa aikaan. Tähän ei nyt pidä sekoittaa mitään ylirasittamista, mutta kaikki liikkuminen, joka tapahtuu sen itsensä toimesta on hyvästä. Vaikka välillä vähän mätkähtäisikin niin siitä juuri luulisi oppivan. Jep, ja tuo toinen koirahan meillä on se d-lonkkanen joten hyvin toimii ajatusmalli :)) hei niin ja ilman muuta sille kerrotaan, etä tuoleille ei saa hyppiä jne. kun ei muutkaan koirat saa.

En ole itseasiassa kamalasti mitään nyt pirkon kanssa tehnyt. Muutamana iltana viikossa se on ollut treeneissä mukana hengaamassa ja lopuksi pässyt viideksi minsaksi halliin vähän leikkimään. Putken osaa ja tykkää siitä. Alastuloja rakastaa ja hakeutuu niille aina seisomaan kun on tilaisuus (eilen taas itseä itseään palkaten eli lelua tapporavistellen seisoi alastulolla tärkeän näköisenä). Oon tehnyt pohjatöitä leikkimällä eli lähetellyt lelulle, kuljetellut kädessä, sylkkäreitä, poispäinkääntöjä ja yhdessä kirmailua. Kuolleelle lelulle menee hyvin, mutta ei tuo. Jää makaamaan niille sijoille ja odottaa, että tulen perässä leikittämään taistelulla. Kahden lelun leikkiä oon tehnyt ja siinä saattaa vahingossa lelua hiukan kantaakkin mua kohti. Jos lähden juoksemaan karkuun niin kirmaa perään lelu suussa, mutta kun käännyn kohti niin samantien menee maahan odottamaan, että tulen leikkimään. Maahanmeno on sillä muutenkin herkässä. Tarjoaa sitä helposti ja jää odottaman paikoilleen aika mukavasti. Sillä on ihan hyvä ilme, kun jätän sen maahan (tai istumaan) ja kävelen pois. Lähtee kutsusta kovaa luokse tai mihin nyt sitten kuuluukin (lähinnä siis lelulle tai putkeen). Ei olla kauheesti mitään siivekkeiden kiertämisiä tehty, mutta eilen naksun avulla vahvistettiin hieman ja alkoi musta hyvin tajuta asiaa. Heti kun tajuaa niin lisää vauhtia, mikä on hyvä juttu. Eilen teki super-penikka-agilityä ja meni hyppy, putki, hyppy, hyppy kokonaisuuden (ilman rimoja toki). Kahdella jälkimmäisellä otin valssin kautta niistopersjättöön ja perkeles ku onnistui :) Tää oli tietty taas ihan liekeissä, mun pirkko :) Ihana :)

Sisäsiistiksi se ei kait koskaan opi..Pahkis oli tossa asiassa satakertaa viisaampi. Samalla tavalla kait tuota koitetaan opettaa, mutta jotain ei osata tehdä kait oikein. Nyt on enempi yhdistänyt niin, että alkaa tekemään pissaa sisälle päästäkseen ulos. Voisko olla niin fiksu, että tekee pissoja sisälle, jotta pääsisi pihalle kun pihalla on kivaa? Kun sen sitten päästään ulos niin hetken päästä vetelee joku keppi suussa tai jotain ja pitää omaa kivaa. No, on se ehkä nyt viikon aikana vähän paremaksi tullut. Kakkoja ei juuri tule sisälle.

Avan kanssa on mennyt treenit hyvin. Se on kulkenut hyvää vauhtia ja tehnyt hyvin töitä. Viime treeneissä Jari piiskasi vaikeaa rataa, jossa meillä oli pulmia alun kanssa. Kun ei vaan ehtinyt niin ei ehtinyt. Voitte ehkä kuvitela, millanen rata syntyy kun Jari laittaa 30 estettä niin, että joka paikkaan pitää kiireellä ehtiä. Rata koostui oikeasti aika hankalista kohdista, joihin vaan oli pakko ehtiä. Mä tykkään tollasista kun tykkään juosta!

Ens lauantaina olis riman kisat avan ja metkun kanssa. tein myös kisakalenterin sm-kisoihin saakka valmiiksi ja sovitin siihen sovittuja leirejä, treenejä jne. eipä jäänyt kait yhtään vkonloppua vapaaksi. ja itseasiassa ei arki-iltojakaan muutamaan maanantaita lukuunottamatta. Siispä päätin, että tänään tämä tyyppi hengailee ja jättää treenit väliin. Salilla kyllä käväsin ja kohta lenkille, mutta sitten jos tohon sohvalle.. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti